równanie trygonometryczne
wkrotceMistrz^: Rozwiąż równanie:
12sinα=20sin3α
29 mar 18:57
Janek191:
3 sin α = 5 sin 3α oraz sin 3α = 3 sin α − 4 sin3α
itd.
29 mar 19:09
wkrotceMistrz^: a jak doszłam już do momentu, że mam sinα=
√35 a dalej mam wyznaczyć sin2α i nie wiem
jak.

bo wiem, że sin2α=2sinαcosα, ale skąd mam wziąć cosα ?
29 mar 19:15
Janek191:
cos2 α =1 − sin2α ⇒ cos α = √ 1 − sin2 α
29 mar 19:18
Alky: Jedynka tryg ?
29 mar 19:18
wkrotceMistrz^: z 1 trygonometrycznej cosα=
√1−sin2α 
?
Tak ma być ?
29 mar 19:18
Adamm: sinα=√3/5 ⇒ cosα=±√2/5
sin2α=±2√6/5
29 mar 19:18
wkrotceMistrz^: dobra, dzięki mam, może jest jeszcze dla mnie nadzieja.
29 mar 19:19
Adamm: kto wam powiedział że cosinus jest dodatni, to ja nie wiem
29 mar 19:19
wkrotceMistrz^: to nie całe zadanie tylko równanie wyrwane z kontekstu, cosinus jest dodatni, bo chodzi o katy
w trójkącie.
29 mar 19:23
wkrotceMistrz^: niecałe*
29 mar 19:23
Antonni: Tez nie bardzo bo dla kąta rozwartego cosinus jest ujemny
29 mar 19:24
wkrotceMistrz^: Ogólnie to zdanie jest takie: dany jest trójkąt abc o bokach ab=20 i ac=12, wyznacz bok bc,
wiedząc, że ∠cab=2∠acb.
29 mar 19:32
wkrotceMistrz^: wydaję mi się, że jak cos będzie ujemny to wartość bc też będzie ujemna
29 mar 19:35
Adamm:

| | 20 | | |BC| | | |BC| | |
z tw. Sinusów |
| = |
| ⇒ cosα= |
| |
| | sinα | | sin2α | | 40 | |
| | |BC| | |
z tw. Cosinusów 202=122+|BC|2−2*|BC|*12* |
| |
| | 40 | |
|BC|
2=640
|BC|=8
√10
ok?
29 mar 19:40
Adamm: cosinus wyszedł taki sam, więc raczej tak
29 mar 19:45