Oblicz
Tomasz: Stosunek powierzchni bocznej do powierzchni podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest
równy k.
a) Jakie wartości może przyjmować dla k?
b)Wyznacz cosinus kąta zawartego między sąsiednimi krawędziami bocznymi tego ostrosłupa. Oblicz
miarę tego kąta dla k=√3.
c) Wykaż, że cosα=−1/k2, gdzie α jest kątem między sąsiednimi ścianami bocznymi tego
ostrosłupa.
29 mar 18:56
Mila:
b)
k=
√3
2h=a
√3
W ΔBES:
Sciany boczne są trójkątami równobocznymi
Teraz muszę przerwać pracę, jeśli masz odpowiedzi to napisz.
Jeśli będziesz miał problem z resztą to pisz.
29 mar 19:28