Bardzo proszę o szczegółowe objaśnienie tego zadania, cały czas coś mi nie gra..
Dawid: Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod
kątem 60*, a krawędź podstawy ma długość 4cm. Oblicz pole powierzchni bocznej i objętość
ostrosłupa.
29 mar 18:33
Księżna Łucja:
29 mar 18:58
Janek191:
d = a
√2 = 4
√2
x = 0,5 d = 2
√2
h = 2
√2*
√3 = 2
√6
| | 1 | | 1 | |
V = |
| Pp*h = |
| a2*h = |
| | 3 | | 3 | |
h
2 + (0,5 a)
2 = h
b2
h
b2 = 4*6 + 2
2 = 24 + 4 = 28 = 4*7
h
b = 2
√7
P
b = 4*P
Δ = 4*0,5 a*h
b = 2a*h
b = ...
29 mar 19:04