Gdzie popełniłam błąd?
Lilka: Co robię źle?
Oblicz.
2+log9 7 − log9 21 = log9 14/21 = log9 2/3
29 mar 18:08
Adamm: 2≠log92
29 mar 18:10
Lilka: To jak to obliczyć w takim razie?
29 mar 18:10
Adamm: log97−log921=log9(1/3)=−1/2
29 mar 18:12
Lilka: Czyli jeśli nie taka liczba nie może być z tego logarytmu, to ją pomijamy?
29 mar 18:13
Alky: Nie. Adam po prostu pominął tą 2 na początku. Nie podał wyniku. Policzył tylko różnicę
| | 3 | |
logarytmów. Wynik to |
| . Jakbyś chciała to robić tak jak robiłaś ( podejrzewam ) to 2 |
| | 2 | |
zapisujesz jako log
981 i liczysz ze wzorów na log
29 mar 18:18
Lilka: No bo właśnie, u mnie w podr też pisze, ze wynik to 3/2 i nie wiedziałam za bardzo skąd to się
wzięło. Czyli, jeśli mam jakąś liczbę bez logarytmu to muszę podać logarytm którego wynikiem
jest ta liczba i podstawić pod działania, tak?
29 mar 18:22
Lilka: log
9 (81*7) / log
9 27 = log
9 27 = 3/2 tak?
29 mar 18:23
Lilka: BŁĄD: log9 (81*7) / log9 21 miało być
29 mar 18:23
Adamm: jesteś pewien tego znaku dzielenia?
29 mar 18:24
Lilka: log9 (81*7) − log9 21 = log9 27 = 3/2 kurcze xd
29 mar 18:26
Lilka: Dzięki wielkie chłopaki
29 mar 18:31