funkcje, miejsca zerowe
click: Fragment zadania z działu o funkcjach:
f(x)=0 ⇔ x2 − 2x − 8 / |x−1| − 3 = 0
czyli
x2 − 2x − 8 = 0
jak podać miejsca zerowe, nie obliczając tego równania z delty i nie korzystając z innych
magicznych sztuczek, których na tym poziomie nie znam?
z góry dziękuję!
29 mar 17:49
===:
czy "magiczne" sztuczki znasz czy też nie ... TO ZACZNIJ OD DZIEDZINY
29 mar 18:01
click: Df = R\{−2, 4}
(i co dalej?)
29 mar 18:05
===:
tak się składa, ze x2−2x−8=(x+2)(x−4)
29 mar 18:28
Jack: zawsze mozna pogrupowac lub to zauwazyc...chociaz delta jest najprostsza bo nie musisz myslec
tylko podstawiasz do wzoru.
co do pogrupowania
x2 − 4x + 2x − 8 = 0
x(x−4) + 2(x−4) = 0
(x−4)(x+2) = 0
29 mar 18:29
click: ok, nie wiedziałem w jaki sposób to pogrupować, o to mi chodziło, dziękuję!
29 mar 18:41