Oblicz granicę.
bessieone: Nie mam pojęcia jak przekształcić, żeby nie dzieliło się przez 0
lim ( 1x2 − x−2x3−x )
x→0
29 mar 17:46
Metis: Na początek zapisz porządnie z użyciem dużego U.
29 mar 17:47
bessieone: dziękuję, nie wiedziałam co zrobić, żeby nie było takie małe
29 mar 17:49
Adamm: | 1 | | x−2 | | x2−1 | | x2−2x | |
| − |
| = |
| − |
| = |
| x2 | | x3−x | | x4−x2 | | x4−x2 | |
| | 2x−1 | | 2x−1 | |
= |
| = |
| →∞ |
| | x4−x2 | | x2(x−1)(x+1) | |
29 mar 17:51
bessieone: Dziękuję za szybką odpowiedź, ale mam małe pytanko: dlaczego w mianowniku może być x2?
Przecież zero do kwadratu da również zero...
29 mar 18:03