Zadanie ze statystyki, oblicz prawdopodobieństwo
Nanana: Proszę o pomoc w wytłumaczeniu tego zadania, bardzo pilne!
Zakładamy, że poważne usterki w samochodach jednego z liczących się producentów stanowią
0,15% całej produkcji. Firmowy salon sprzedaży w pewnym mieście zamierza w ciągu roku
sprowadzić
1000 sztuk samochodów. Niech zmienna X przyjmuje wartości równe liczbie samochodów
z poważnymi usterkami w sprowadzonej partii. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że wśród
sprowadzonych
samochodów liczba tych z poważnymi usterkami nie przekroczy 2 sztuk.
29 mar 17:30
kochanus_niepospolitus:
a jak pilne jest to 'bardzo pilne' że jest takie pilne?
29 mar 17:31
kochanus_niepospolitus:
schemat Bernulliego wykorzystaj:
P(A) = P(X=0) + P(X=1) + P(X=2) = ...
29 mar 17:32
Nanana: Umiem liczyć zadania typu ze zmienną losową, gdy mam podany rozkład prawdopodobieństwa,
niestety nie radzę sobie zbyt z zadaniami tekstowymi, nie potrafię odróżnić co jest czym w
zdaniu
i co należy zrobić w jakiej kolejności. Chciałbym wiedzieć jak się robi takie zadania. Niestety
na piątek
muszę je mieć.
29 mar 17:34
kochanus_niepospolitus:
czy wiesz jak wygląda schemat Bernoulliego ?
29 mar 17:36
Nanana: Niestety nie, póki co jesteśmy na ćwiczeniach w temacie wariancji, odchylenia standardowego i
wartości oczekiwanej.
29 mar 17:38