krótka optymalizacja
Michał :): Mały zakład w ciągu tygodnia może wyprodukować do 190 krzeseł.Koszt (w złotówkach)
wyprodukowania
x krzeseł opisuje funkcja K(x)=0,003x
3+17x+2058.Ile krzeseł powinien wyprodukować ten zakład w
ciągu tygodnia aby średni koszt wyprodukowania jednego krzesła był najmniejszy?Oblicz ten
koszt.
Coś mi nie wychodzi bo jak liczę pochodną to mi wychodzi K'(x)=0,009x
2+17
Co potem daje nam 9x
2=−17000 a to mi nie daje rozwiązania , mógłby mi ktoś pomóc ?
29 mar 17:10
kochanus_niepospolitus:
i dobrze Ci wychodzi. Jaki z tego wniosek można wysnuć ?
29 mar 17:34
Michał :): Hmmm.... nie ma takiej ilości krzeseł żeby koszt był najmniejszy ?
29 mar 17:36
Adamm: | K(x) | |
| to koszt wyprodukowania jednego krzesła |
| x | |
29 mar 17:37
kochanus_niepospolitus:
a wniosek przedstawił Adamm

że liczysz ekstremum nie tego co trzeba
zapamiętaj, K(x) = KOSZT PRODUKCJI ... i tutaj nie będzie minimum w zadanym przedziale (bo
zawsze im mniej produkujesz tym mniej kosztuje produkcja 'globalnie' )
29 mar 17:39