rysunek i zaznacz kąt α
nie wiem jak zanaczyć odległość wierzchołka podstawy od rozłącznej z nią krawędzi
? proszę o pomoc
|AE|=|BE|=d
| α | ||
∡β=(180−α):2 =90− | ||
| 2 |
| d | ||
sinβ= | ||
| a |
| α | α | |||
d=a*sinβ⇔d=a*sin(90− | )⇔d=a*cos | |||
| 2 | 2 |
| d | |||||||||||
a= | |||||||||||
|
| h | ||
WΔAFS: tgβ= | ||
| 0.5a |
| α | h | |||
tg(90− | )= | |||
| 2 | 0.5a |
| 1 | α | 1 | d |
| |||||||||||||||||||||||
h= | a*ctg | = | * | ||||||||||||||||||||||||
| 2 | 2 | 2 |
|
|
| d* | |||||||||||
h= | |||||||||||
|
| 1 | a√3 | a√3 | |||
|OF|= | = | ||||
| 3 | 2 | 6 |
| a√3 | ||
H2+( | )2=h2 | |
| 6 |