Prawdopodobieństwo
kamila: Z urny zawierającej cztery ponumerowane kule cyframi od 2 do 5 losujemy bez zwracania dwie
kule. Oblicz prawdopodobieństwo, że suma kwadratów numerów wylosowanych kul jest liczbą
pierwszą (tzn. 2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, ...)
29 mar 16:11
Jerzy:
Wypisz zdarzenia sprzyjające, np: 22 + 32 = 13
29 mar 16:12
kamila: Nierozumiem za bardzo?
29 mar 16:13
Jerzy:
Wylosowaliśmy: 2 i 3
22 + 32 = 4 + 9 = 13 ( sprzyja )
29 mar 16:15
kamila: i wszystko mam tak obliczać?
29 mar 16:16
Jerzy:
(2,3) (2,4) (2,5) (3,4) (4,5)
29 mar 16:17
kamila: ok dzięki
29 mar 16:17
Jerzy:
|Ω| = 4*3
Pamiętaj,że zdarzenia (2,3) i (3,2) to dwa różne zdarzenia.
29 mar 16:19
kamila: jeszcze chyba ma być liczba 35?
29 mar 16:19
kamila: okk już rozumiem
29 mar 16:20
Jerzy:
Tak , zgubiłem
29 mar 16:20