rachunek różniczkowy
Pati18773: Narysuj wykres funkcji f i wyznacz jej ekstrema. W których punktach funkcja ta nie ma
pochodnej?
f(x)=Ix3+3x+4I
czy trzeba to rozwiązać przypadkami 1) x∊(−∞;0) 2) x∊<0;+∞) ?
29 mar 15:45
Jerzy:
Narysować wykres x3 + 3x + 4 i odbić to co pod osią OX nad oś.
29 mar 15:47
Janek191:
Rozłóż x3 +3 x + 4 na czynniki
f(−1) = 0
29 mar 15:47
Pati18773: i potem ekstrema tez odbić ?
29 mar 15:49
Adamm:

minimum lokalne w punkcie x=−1
29 mar 15:50
Pati18773: wyszło mi że x3+3x+4=(x2−x+4)(x+1)
29 mar 17:11
Pati18773: i mam teraz obliczyć pochodną tego ?
29 mar 17:12
Adamm: tak
29 mar 17:13
Pati18773: wyszło 3x2+3
warunek konieczny to ze to musi sie równać 0
29 mar 17:16
Jerzy:
Pochodna jest stale dodatnia, a więc funkcja ( pod wart. bezwzgl.) stale rośnie.
29 mar 17:19
Pati18773: nie wiem co mam dalej z tym zrobić
29 mar 17:20
Jerzy:
Zatem wyznaczasz x , dla którego wykres przecina oś OX i to jest szukane minimum.
29 mar 17:20
Pati18773: wychodzi że x2=−1
29 mar 17:21
Adamm: teraz wyznacz pochodną dla funkcji
f(x)=|x3+3x+4|
29 mar 17:21
Jerzy:
Co za bzdury wypisujesz ? (x2 − x +4)(x +1) = 0 ⇔ ?
29 mar 17:22
Pati18773: ale jak bo nie wiem tego
29 mar 17:22
Pati18773: przyrównałam pochodną do 0 3x2+3=0
29 mar 17:24
Jerzy:
A po co ?
29 mar 17:24
Pati18773: no warunek konieczny aby wyznaczyć ekstrema
29 mar 17:25
Pati18773: to czemu (x2−x+4)(x+1)=0 ?
29 mar 17:25
Jerzy:
Przecież od razu widać,że pochodna jest zawsze dodatnia.
29 mar 17:25
Jerzy:
To nie jest pochodna , tylko funkcja rozłożona na czynniki.
29 mar 17:26
Pati18773: to dlatego (x2−x+4)(x+1)=0 ?
29 mar 17:27
Jerzy:
Z tego równania obliczysz miejsce zerowe funkcji.
29 mar 17:27
Pati18773: no tak
29 mar 17:27
Jerzy:
W takim razie funkcja wyjściowa osiąga minimum dla: x = −1 i wynosi ono 0
29 mar 17:29
Pati18773: dobra a jak z tym że ona przechodzi przez 4
29 mar 17:31
Jerzy:
f(0) = ?
29 mar 17:31
Pati18773: no tak to widzę tylko mam to po prostu napisać że f(0)=4 czy rozpisać jakoś ?
29 mar 17:33
Jerzy:
Liczę punkt przecięcia wykresu z osią OY: f(0) = |4| = 4 , zatem P(0,4)
29 mar 17:34
Pati18773: trochę dziwne to zadanie inne przykładny to tak rachunkowo mi wyszło a to takie bardziej na
wyobrażenie sobie
29 mar 17:36