styczna
q: styczna o wykresu f(x)=x2−8x−1 jest równoległa do prostej o równaniu y=2x−4 . Odcięta punktu
styczności wynosi...
29 mar 15:44
Jerzy:
f'(xo)= 2
29 mar 15:49
Janek191:

Równanie stycznej
y = 2 x + b
y = x
2 − 8 x − 1
więc
x
2 − 8 x − 1 = 2 x + b
x
2 − 10 x − 1 − b = 0
Δ = 100 − 4*1*( −1 − b) = 100 + 4 + 4 b = 104 + 4 b = 0
b = − 26
y = 2 x − 26
=================
x
2 − 8 x − 1 = 2 x − 26
x
2 − 10 x + 25 = 0
( x − 5)
2 = 0
x = 5
=====
29 mar 16:09
Janek191:
To jest sposób rozwiązania zadania bez korzystania z pochodnej
29 mar 16:11
q: Dzięki
29 mar 16:49