stereometria
Tomaszek: Punkty K,L,M są środkami krawędzi AB , BC i BB1 sześcianu ABCDA1B1C1D1.Wiedząc dodatkowo,
że odległość wierzchołka B od płaszczyzny (KLM) jest równa √3, oblicz długość krawędzi
sześcianu..
licze to już pół godziny i wychodzi mi a=6, a w odpowiedzi a=3
29 mar 15:41
tom:
a=6
29 mar 18:14
Tomaszek:

|BF|=
√3
a=6
29 mar 18:19
Tomaszek: to co dobrze
29 mar 18:25
Tomaszek: to a = 6 ?
29 mar 19:54
Tomaszek:
29 mar 20:25
Eta:
tak !
29 mar 20:30
Mila:

KLMB jest ostrosłupem
Objętość tego ostrosłupa można obliczyć na dwa sposoby:
albo
| | 1 | | 1 | | 1 | |
V= |
| *( |
| *|KB|*|BL|)*|MB|= |
| a3 |
| | 3 | | 2 | | 48 | |
a=6
======
29 mar 21:00
Eta:
29 mar 21:04
Mila:
Witaj, właśnie miałam Cię prosić o weryfikację wyniku. Pozdrawiam.
29 mar 21:19