Czy obie wersje rozwiązywania są poprawne?
Dominika: Czy obie wersje rozwiązywania są poprawne?
Treść: Czy podana liczba jest liczbą wymierną?
36
32
a) 36
32 =
√363 =
√46656 = 216
b) 36
32 =
√363 = 6
3 = 216
W obu przypadkach wychodzi taka sama liczba, ale nie jestem pewna, czy oba te rozwiązania są
poprawne.
29 mar 15:20
kochanus_niepospolitus:
tak ... obie wersje są poprawne ... przy czym pierwsza wymaga użycia kalkulatora ... druga już
niekoniecznie
29 mar 15:22
kochanus_niepospolitus:
w drugiej natomiast warto by było zapisać:
363/2 = (√36)3 = 63 = 216
29 mar 15:23
Dominika: Ok, czyli mogę rozwiązywać tak jak w b i będzie to uznane. Dzięki
29 mar 15:24
student: kochanus, sprawdz wiadomosci!
29 mar 15:54