x
Pan X: Przejazd łódką 20km w dół rzeki i z powrotem trwał 7 godzin. Równocześnie z łódką z tego
samego miejsca wypłynęła tratwa, którą spotkano w drodze powrotnej w odległości 12 km od
miejsca wyruszenia. Oblicz prędkość wody.
29 mar 14:55
kochanus_niepospolitus:
20km = (vł + vr)*7h
8km = (vł − vr)*t
12km = vr*(7h + t)
układ trzech równań ... liczysz
29 mar 15:22
Pan X: hmm ja mam taki układ ale ciezki do policzenia
mam z tego dalej : z pierwszego 40y−7y
2+7x
2=0 i z drugiego 7xy=3y
2 , x pr rzeki, y pr łodzi
, w odpowiedziach pr rzeki to 3 km/h
30 mar 12:23
kochanus_niepospolitus:
to co jest x co to jest y ?
30 mar 12:44
kochanus_niepospolitus:
ehhh ... tam jest 7h w oba kierunki

ja tylko w jeden przeczytałem
30 mar 12:45
Pan X: napisałem że x to predkosc rzeki a y predkosc łodzi
zaraz sie zastrzele z powodu tego diabelstwa
30 mar 20:38
Pan X: ?
30 mar 23:32
Pytający:
I jaki problem?
x,y>0, y>x
−40y
2+280y=0
−y
2+7y=0
y(7−y)=0
y=7, x=3
31 mar 10:52