ciągi
Ola: Mając dane: a1=3, n=7, Sn=381 policzyć q i an ciągu geometrycznego.
29 mar 14:35
Ola: Mógłby to ktoś wytłumaczyć ? −.−
29 mar 16:33
kochanus_niepospolitus:
S7 = 381
S7 = ... wzór
i liczysz a1 i q
29 mar 16:34
kochanus_niepospolitus:
tfu ... q ... a następnie an
29 mar 16:34
29 mar 16:35
Janek191:
| | 1 − q7 | |
381 = 3* |
| / : 3 |
| | 1 − q | |
1 − q
7 = 127 − 127 q
q
7 − 127 q + 126 = 0
q = 2
====
a
n = a
1 *q
n −1 = 3 *2
n −1
29 mar 16:39
Ola: Dziękuję Janie

, chodziło mi o to, że nie do końca wiedziałam co zrobić z tym wielomianem 7
stopnia
nie pomyślałam że wystarczy policzyć pierwiastek =.=
29 mar 16:52