Policz ile siatki na działkę
Beatka: Pani Beatka (czyli ja), właścicielka pięknego ogrodu z domem jednorodzinnym,
dokupiła działkę w kształcie prostokąta o polu 0,8 ha,
której długość jest 5 razy większa od jej szerokości.
Ile siatki musi kupić aby ogrodzić całą działkę z wszystkich stron?
29 mar 13:56
kochanus_niepospolitus:
a = 5*b
| | 4 | | 4 | |
a*b = |
| [ha] ⇔ 5b2 = |
| [ha] ⇔ b =  |
| | 5 | | 5 | |
29 mar 14:02
kochanus_niepospolitus:
znając b obliczasz obwód prostokąta ... 2(a+b) = ...
29 mar 14:02
Jerzy:
a = 5*b
5b2 = 8000 m2 ⇔ b2 = 1600 m2 ⇔ b = 40 m
O = 12*b = 480 m.
29 mar 14:06