Stosunek pola kwadratu do pola ograniczonego okręgiem wynosi?
Nieuk: Drut ma długość 36 cm rozcięto na dwie części w stosunku 4:5.
Z krótszej części wykonano ramkę w kształcie kwadratu,
a ramka z dłuższej części miała kształt okręgu.
Stosunek pola kwadratu do pola ograniczonego okręgiem wynosi ................?
29 mar 13:49
Jerzy:
I z czym masz problem ?
Na kwadrat: 16 cm
Na okrąg: 20 cm
29 mar 13:53
kochanus_niepospolitus:
1)
skoro przecięto w stosunku 4:5 to długość dłuższego wynosi ....

A krótszego wynosi ....

2)
Obwód kwadratu = 4a. W takim razie a = ....

Pole kwadratu = a
2. W takim razie pole = ...

3)
Obwód okręgu = 2πr. W takim razie r = ...

Pole okręgu = πr
2. W takim razie pole okręgu = ...

4) Pole kwadratu / Pole okręgu = ...
29 mar 13:53
Nieuk: Która odpowiedź jest prawidłowa (w teście są takie odpowiedzi) nie pojmuję tych zadań:
29 mar 14:03
29 mar 14:10
Jerzy:
Źle ...
29 mar 14:11
29 mar 14:13
kochanus_niepospolitus:
Jerzy −−− rozwiązanie jej/mu nic nie da
29 mar 14:13
Nieuk: | | R | | R2 | |
Pk = πr2 ⇔ π( |
| )2 ⇔ π |
| |
| | 2 | | 4 | |
29 mar 14:31
Jerzy:
Masz rozwiązanie wyżej
29 mar 14:31
Nieuk: Muszę to zrozumieć:
jeżeli Obw.=20 z proporcji
| | Obw | | 20 | | 10 | | 10 | |
r= |
| = |
| = |
| wtedy podstawiam r do Pk=π*( |
| )2 |
| | 2π | | 2π | | π | | π | |
29 mar 14:43
Jerzy:
Tak.
29 mar 14:43
Nieuk: thx
29 mar 14:44