zadanie z ostrosłupem
gielczunator: Mam pytanko do konkretnego elementu zadania maturalnego ze stereometrii.
"W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym ABCDS o podstawie ABCD wysokość jest równa 5, a kąt
między sąsiednimi ścianami bocznymi ostrosłupa ma miarę 120 stopni. Oblicz objętość tego
ostrosłupa.
Doszedłem do momentu w którym aby obliczyć długość boku (czy też jej kwadrat) przyrównuję do
siebie dwa wzory na pole ściany bocznej.
1/2 a * h = 1/2 b * e
gdzie a to krawędź podstawy, h to wysokość opuszczona na tę krawędź.
b to długość krawędzi bocznej, natomiast e to wysokość opuszczona na tę krawędź.
Z moich obliczeń wynika, że e = a √6 / 3
Wywnioskowałem to z rysunku, w którym narysowałem trójkąt równoramienny ACP, gdzie P to punkt w
którym stykają się wysokości do długości "e" i jest tam kat między ścianami 120 stopni.
Ponadto h = √25+a2/4, b = √25+a2/2
W którym miejscu mam błąd? Bo a2 ma wyjść 100, tymczasem mi wychodzi bardzo nieładne
29 mar 13:40
gielczunator: wysokości o długości "e" *
29 mar 13:41
kochanus_niepospolitus:
z tw. cosinusów:
| | 1 | | a√6 | |
(a√2)2 = e2 + e2 − 2e2cos120 ⇔ 2a2 = 2e2(1+ |
| ) ⇔ e = |
| |
| | 2 | | 3 | |
więc dobrze Ci wyszło.
h i b także dobrze wyliczone
| | 2 | |
(ah)2 = (be)2 ⇔ a2*(25 + a2/4) = (25+a2/2)* |
| a2 ⇔ |
| | 3 | |
⇔ 300 + 3a
2 = 200 + 4a
2 ⇔ a
2 = 100
więc jest wszystko 'cacy'
29 mar 13:49
gielczunator: dzięki, nieuważnie nie podniosłem jednej rzeczy do 2
29 mar 14:05