Pole koła opisanego w kwadrat i trójkąt równoboczny - proporcje
Nieuk:

A.) Pole koła opisanego na kwadracie jest .... razy .......................... od
pola koła opisanego na trójkącie prostokątnym.
Znane wzory:
Pole koła P=πr
2
B.) Pole koła opisanego na kwadracie będzie 2 razy większe,
jeżeli promień tego koła zwiększ się o ........... dm.
29 mar 12:45
Jerzy:
A jaki jest związek pomiędzy a i b ?
29 mar 12:54
Nieuk: Zad A.) równie dobrze mogło być napisane zamiast b ⇒ a chyba chodzi o proporcję wzór.
Zad B) wyliczenie
29 mar 13:12
Nieuk: OBLICZ SUMĘ PÓL OBU KÓŁ ORAZ UZUPEŁNIJ
A) Pole koła opisanego na kwadracie jest .... razy .......................... od
pola koła opisanego na trójkącie prostokątnym.
B) Pole koła opisanego na kwadracie będzie 2 razy większe,
jeżeli promień tego koła zwiększ się o ........... dm.
29 mar 16:27
Nieuk: Zastanawiałem się co nie ta z moim myśleniem a nie było całego zadania (ksero)
Dane jest koło opisane na kwadracie o polu 100 dm2 oraz koło opisane
na trójkącie prostokątnym o przyprostokątnej leżącej naprzeciw kąta 30o długości 5 dm
A) Pole koła opisanego na kwadracie jest .... razy .......................... od
pola koła opisanego na trójkącie prostokątnym.
B) Pole koła opisanego na kwadracie będzie 2 razy większe,
jeżeli promień tego koła zwiększ się o ........... dm.
OBLICZ SUMĘ PÓL OBU KÓŁ ORAZ UZUPEŁNIJ
29 mar 16:35
Jerzy:
I z czym masz problem ?
Promień koła opisanego na tym trójkącie: r = 5 dm
29 mar 16:37
Nieuk: sorki jestem po operacji już nie myślę
chyba nie nadrobię tego a dostałem testy
do oddania na koniec tygodnia
Pkk=π*r
2=100dm
2
ile razy co?
29 mar 16:54
Jerzy:
| | 10√2 | |
Bok kwadratu = 10 , zatem promień koła to połowa przekatnej: r = |
| |
| | 2 | |
| | 10√2 | |
Pk1 = πr2 = π( |
| )2 = 50π |
| | 2 | |
P
k2 = π(5)
2 = 25π
29 mar 16:58