obrót
przyszłymakler:

Obracamy trójkąt równoramienny ABC wzdłuż podstawy AB. Zostaną utworzone dwa stożki.
| | a | | a | |
Mam pytanie, czy te stożki będą o promieniu h i wysokości |
| czy czy o promieniu |
| i |
| | 2 | | 2 | |
wysokości h?
29 mar 12:30
Jerzy:
1 opcja.
29 mar 12:39
Jerzy:
Obracamy względem boku AB, nie wzdłuż.
29 mar 12:41
przyszłymakler: No to słuchaj Jerzy, miałem wczoraj zadanie: Trójkąt ABC obracamy wokół prostje zawierającej
bok AB. Oblicz pole powierzchni otrzymanej bryły widząc, że AB= 5(√3+1) kąt CAB= 60o, a
kąt CBA = 45o. Czy na tej bryle można opisać kule?
Ja zrobiłem właśnie w ten sposób, że promieniem była wysokość, a wysokością jednego stożka 5, a
drugiego 5√3 (obliczyłem z funkcji trygonometrycznych)
I wyszło mi Pc= 25π(2√3 + 3√2) a w odpowiedziach oni zrobili, że AB zawiera promienie, no
ja nie wiem czy czegoś nie rozumiem, czy oni zrobili błąd. Chciałoby Ci się zrobić to zadanie,
abym mógł sprawdzić czy dobrze? Bo ich odpowiedź to:25√3(2+√6)π
No i uzasadniłem, że nie można na tej bryle opisać kuli, bo kąty naprzeciwsiebie musiałby dawać
180, a tutaj są 75 + 75
29 mar 12:46
przyszłymakler: to jak wokół prostej zawierającej bok AB, to w takim wypadku dobrze zrobili>?
29 mar 12:47
przyszłymakler: Jak obrócić trójkąt wokół prostej? Wytłumacz mi ktoś, proszę?
29 mar 14:09
kochanus_niepospolitus:
2
√3 + 3
√2 =
√3*(2 +
√3*
√2) =
√3*(2+
√6)
więc masz taką samą odpowiedź
29 mar 14:12
przyszłymakler: Dobrze, może i tego nie zauważyłem, ale to nie zmienia faktu, że oni nie wiedzieć czemu zrobili
tworzące z boków AC i CB, a ja z AC i AC'.
Czy słowo 'wokół prostej" jest tożsame z względem prostej?
29 mar 14:17
Jerzy:
Jeśli obraca się wzgledem prostej zawierającej bok AB, to ta prosta jest osia symetrii tej
bryły.
29 mar 14:26
kochanus_niepospolitus:

Tak wyglada ta figura po obrocie wokół prostej zawierającej bok AB.
Masz dwa stożki.
29 mar 14:27
Jerzy:
No nieco inaczej, bo są różne kąty.
29 mar 14:29
kochanus_niepospolitus:
ojjj ... on nie miał być równoramienny
29 mar 14:30
Przyszlymakler: Nie rozumiem dlaczego ona nie ma kolka pionowo
29 mar 16:01
Jerzy:
A skąd miałoby się wziąć ? ( obracaj ekierkę wokół jednego boku )
29 mar 16:02
Jerzy:

Obracamy wzgledem przerywanej ... teraz masz kółka pionowe.
29 mar 16:04
przyszłymakler:

No właśnie. Obracam wokół prostej AB to mam dwa stożki oba o promieniu r, jeden o wysokości AR
a drugi RB/
29 mar 19:05