Suma obwodów trzech kwadratów wynosi?
MaxPL: Dane są trzy kwadraty o różnych długościach boków.
Długość boku najmniejszego kwadratu wynosi 4 cm.
Pozostałe kwadraty mają boki równe długości przekątnej mniejszych kwadratów.
Suma obwodów tych trzech kwadratów jest równa:
A) 4(12+√2)cm
B) 112 cm
C) 16(3+2√2)cm
D) 16(3+√2)cm
29 mar 12:03
Adamm: i co to za polecenie?
"Pozostałe kwadraty mają boki równe długości przekątnej mniejszych kwadratów."
to jest bez sensu
rozumiem, najmniejszy ma 4, "średni" ma bok jako przekątną mniejszego, duży?
sumę ich przekątnych? a może przekątną średniego? a może najmniejszego?
29 mar 12:08
Jerzy:
Odp: D)
a = 4
b = 4√2
c = 8
4(a + b + c) = 4(4 + 4√2 + 8) = 48 + 16√2 = 16(3 + √2)
29 mar 12:09
Adamm: no dobra, może jednak ma to jakiś sens
wspominają o jednej przekątnej, a kwadraty są różne
29 mar 12:12