okrążenia samochodzików, który jest szybszy?
denzel: Po owalnym torze o długości 100 cm poruszają się dwa samochodziki w tym samym kierunku
spotykając się co 10 sekund. Jaka jest prędkość każdego z nich, jeżeli jeden pokonuje pełne
okrążenie w czasie o 5 sekund krótszym niż drugi.
29 mar 10:40
kochanus_niepospolitus:
100 = v
1*t
100 = v
2*(t+5)
x = v
2*10
układ czterech równań z czterema niewiadomymi ... liczysz
29 mar 10:50
denzel: czy ktoś mógłby jeszcze bardziej naprowazić? bo wyszły mi koszmarne równianie
29 mar 15:09
Adamm: podstaw x z 4 równania do 3
29 mar 15:14
an: 10v
1−1=10v
2
v
1=0,1m/s
29 mar 16:00
an:
v1=0,2
v2=0,1
29 mar 16:16