równianie okręgu
denzel: dany jest okrąg o równaniu (x−1)2+(y+2)2=36. Napisz równanie prsotej zawierającej cięciwę
tego okręgu wiedziąc, że środek ćieciwy jest w punkcie P(4,−5). Oblicz długości łuków, na
które ta cięciwa podzieliła okrąg
29 mar 10:32
Jerzy:
1) napisz równanie prostej przez punkty S i P
2) napisz równanie prostopadłej przez punkt P ( szukana prosta )
29 mar 10:37
piotr: prosta przechodząca przez punkty (1;−2) i (4;−5):
y=−x−1
prosta prostopadła do niej i przechodząca przez punkt (4;−5):
y=x−9 ← cięciwa
końce cięciwy: (1; −8) i (7; −2)
⇒ długość łuku 1/4*2π*6 = 3π
29 mar 10:49
denzel: a jak policzyć konce cienciwy?
29 mar 15:44
piotr: Z układu równań:
(x−1)2+(y+2)2=36
y=x−9
29 mar 15:45