x
Pan X: | | 2x | |
wyznaczyć zbiór wartości funkcji f(x)= |
| |
| | x2+1 | |
29 mar 01:59
Alky: Dziedzina ℛ
Funckja jest ciągła jako iloraz funkcji ciągłych
Policz pochodną ze wzoru na iloraz i wyznacz minimum i/lub maksimum
29 mar 02:09
Pan X: maximum lokalne dla minus jedynki minus jeden i minimum lokalne dla jedynki jeden no ale
granica przy x zmierzajacym do minus nieskonczonosci to minus nieskonczonosc a przy x
zmierzajacym do plus nieskonczonosci to plus nieskonczonosc wiec dla mnie ZW=R wszakże
odpowiedź podaje od minus 1 do 1
29 mar 02:14
Jerzy:
To Twoim zdaniem są takie granice, a naprawdę jest inaczej.
29 mar 06:40
yht:
jeśli w liczniku jest wielomian niższego stopnia niż w mianowniku, to zarówno granica w −∞ jak
i w +∞ jest zawsze równa 0
29 mar 08:38
Omikron: Można też tak:
Każda wartość parametru m, dla której równanie ma rozwiązanie, należy do zbioru wartości
funkcji f.
Mnożymy przez mianownik, wszystko na jedną stronę.
mx
2−2x+m=0
Równanie ma rozwiązanie gdy Δ≥0
Dalej prosto.
29 mar 09:05
Pan X: Faktycznie pomyliłem się granice beda wynosic 0 no ale co to nam daje?
29 mar 09:58
Jerzy:
Tyle,że zbiór wrtości funkcji to: [−1;1]
29 mar 10:04
Adamm: Omikron, jeszcze liniowość
każdy o tym zapomina
29 mar 11:56
relaa:
Można jeszcze prościej.
−(x + 1)
2 ≤ 0 ≤ (x − 1)
2
−(x
2 + 1) ≤ 2x ≤ x
2 + 1
29 mar 13:48
Omikron: Wstyd mi, po raz pierwszy chyba to pominąłem
29 mar 17:01