Dowód-geo. analityczna
quer: Wykaż, że zbiorem punktów równoodległych od prostej o równaniu y=4 i początku układu
współrzędnych jest parabola, której jednym z punktów przecięcia z osią OX jest (−4,0)
29 mar 00:48
Janek191:

y = 4
O = (0,0)
P = (x , y)
więc mamy
√x2 + y2 = 4 − y
x
2 + y
2 = 16 − 8 y + y
2
8 y = − x
2 + 16 / : 8
=================
| | 1 | |
Dla x = − 4 jest y = − |
| *(−4)2 + 2 = −2 + 2 = 0 OK |
| | 8 | |
29 mar 01:06
Janek191:
?
29 mar 01:12
quer: Dziękuję bardzo za rozwiązanie! Nie mogłem wpaść na pomysł, jak obliczyć współczynnik tej
funkcji kwadratowej
29 mar 01:28