Indukcja
Qto: Udowodnij, że liczba 2n+2*3n+5n−4 jest podzielna przez 25, dla każdej liczby naturalnej n≥1.
Doszedłem do postaci:
20*2k*3k+25p+5 i nie mam pomysłu co dalej. Wystarczy, że wyłączę 5 przed nawias?
28 mar 23:37
Qto: Błędny zapis, poprawny: 2n+2*3n+5n−4
28 mar 23:38
Qto: Ktoś ma jakiś pomysł?
28 mar 23:50
Adamm: 1. baza indukcyjna
2. 2n+2*3n+5n−4=25kn gdzie kn∊ℤ
3. 2n+33n+1+5n+1=6*(25kn−5n+4)+5n+1=6*25kn−25n+25=25kn+1
przyjmuje tu że kn+1=6kn−n+1∊ℤ
28 mar 23:52
Qto: Dzięki, musiałem się gdzieś pomylić w rachunkach.
28 mar 23:55