oblicz pole trójkątów
kacper: W trójkąt prostokątny wpisano okrąg o promieniu r=5. Cosinus kąta ABC wynosi 0,8. Punkt D jest
punktem styczności okręgu z przeciw prostokątną AB. Oblicz pole trójkątów ADC i DBC.
28 mar 23:17
Janek191:

x > 5
Mamy
| | y + 5 | |
cos β = |
| = 0,8 ⇒ y + 5 = 0,8 x + 0,8 y ⇒ 0,2 y = 0,8 x − 5 / * 5 |
| | x + y | |
y = 4 x − 25
oraz
( 5 + x)
2 + ( 5 + y)
2 = ( x + y)
2
25 + 10 x + x
2 + ( 4 x − 20)
2 = ( 5 x − 25)
2
25 + 10 x + x
2 + 16 x
2 − 160 x + 400 = 25 x
2 − 250 x + 625
8 x
2 − 100 x + 200 = 0 / : 4
2 x
2 − 25 x + 50 = 0
Δ = 625 − 4*2*50 = 625 − 400 = 225
√Δ = 15
| | 25 − 15 | |
x = |
| = 2,5 − odpada |
| | 4 | |
lub
x = 10
y = 15
Oblicz wysokości trójkątów a następnie ich pola.
29 mar 00:21
Janek191:
Mamy
| | 5 + y | | 20 | |
U{h1}[x} = |
| = |
| |
| | x + y | | 25 | |
h
1 = 8
więc pole Δ ADC
P
1 = 0,5*15*8 = 60 [j
2}
Pole Δ ABC
P = 0,5*15*20 = 150 [j
2]
Pole Δ DBC
P
2 = P − P
1 = 150 − 60 = 90 [j
2]
29 mar 00:27