Rozkład wielomianów na czynniki
Crash: Cześć, mógłby mnie ktoś zaprowadzić jak rozwiązać 4 podpunkty z zadania?
Treść zarania brzmi : Rozłóż wielomian w na czynniki, grupując jego wyrazy.
A) w(x)=5x3 − 19x2 − 38x + 40
B) w(x) = x4 +3x3 −6x −4
C) w(x) = 4x4 +2x3 +x −1
D)w(x) =5x5 −3x4 +6x2 − 20x
Z góry dziękuje za wszelką pomoc.
28 mar 22:12
28 mar 22:19
Crash: Widziałem to i zbytnio mi nie pomogło.
28 mar 22:21
Crash: :(
28 mar 22:21
Adamm: a) w(x)=5(x3+8)−19*(x2+2x)
wzory skróconego mnożenia
28 mar 22:23
kochanus_niepospolitus:
A)
zauważyłem, że 19 * 2 = 38
zauważyłem, że 5*23 = 40
i trafiłem ... x=2 jest pierwiastkiem w(x)
podziel w(x) przed dwumian (x−2) (np. schemat Hornera wykorzystaj do tego)
B)
zauważyłem ... że suma czynników wolnych = 14 , więc można pokombinować z '−1' bądź '1'
(−1)4 + 3*(−1)3 − 6*(−1) − 4 = 1 − 3 + 6 − 4 = 0
czyli x=−1 jest pierwiastkiem w(x) ... dzielisz przez dwumian (x+1)
C)
tu już jak na dłoni widać, że x= −1 jest pierwiastkiem
D)
przede wszystkim 'x przed nawias'
28 mar 22:24
Adamm: kochanus, grupując jego wyrazy
28 mar 22:25
Krzysiek: "Rozłóż wielomian w na czynniki, grupując jego wyrazy"
28 mar 22:25
Jolanta: B (x4−4)+3x(x2−2)=(x2−2)(x2+2)+3x(x2−2)=(x2−2)(x2+2+3x)=(x−√2)(x+√2)(policzyć Δ i
pierwiastki)
28 mar 22:28
Crash: Dzięki za pomoc. Udało mi sie już rozwiązać wszystkie przykłady.
28 mar 22:48
Jolanta: (4x4−1)+(2x3+x)=(2x2−1)(2x2+1)+x(2x2+1)
28 mar 22:49