Indukcja
Qto: Udowodnij, że dla każdego n ∈ N+:
a) 7| n7 − n
b) 11| 10n − (−1)n
28 mar 22:09
jc: Sprawdź, że
7 | (n+1)7 − (n+1) − [n7 − n]
28 mar 22:14
Adamm: a)
1, 7|0
2. zakładamy że 7|n7−n
3. (n+1)7−(n+1)=n7+7n6+21n5+35n4+35n3+21n2+7n+1−n−1=
=n7−n+7n6+21n5+35n4+35n3+21n2+7n
7|n7−n+7n6+21n5+35n4+35n3+21n2+7n
28 mar 22:17
KKrzysiek: ZAŁ: 11|10k −(−1)k
10k+1 − (−1){k+1) = 10k * 101 + (−1)k
T:11|10k+1 −(−1)k+1
10k+1 − (−1)k+1= 10k * 101 + (−1)k = (11−1)*10k +(−1)k= 11*10k −10k +(−1)k =
11*10k −(10k −(−1)k)
11*10k − podzielne przez 11
10k −(−1)k − podzielne przez 11 z zał
28 mar 22:26
Qto: OK, dzięki za pomoc

Mam jeszcze pytanie. Mam zapisać to zdanie za pomocą symboli logiki:
Jeśli iloczyn trzech liczb całkowitych jest ujemny, to jedna z tych trzech liczb jest ujemna
Czy muszę tutaj używać jakichś kwantyfikatorów?
28 mar 22:33
Adamm: ∀x, y, z∊ℤ (x*y*z<0 ⇒ x<0 ∨ y<0 ∨ z<0)
28 mar 22:35
Qto: Rozumiem, czyli kwantyfikator musi zostać użyty, dzięki.
28 mar 22:36
Qto: Jeszcze pytanie odnośnie rozpisania tego wzoru (n+1)7. Jest jakiś ogólny schemat?
28 mar 22:38
Adamm: | | | |
∀a, b∊ℛ∀n∊ℕ (a+b)n=∑k=0n | akbn−k |
| | |
28 mar 22:43