28 mar 21:54
28 mar 21:54
Benny: Pochodna drogi po czasie to prędkość. Pochodna prędkości po czasie to przyśpieszenie.
s(t)=[at,bt−ct2]
s'(t)=[a,b−2ct]=v(t)
v'(t)=[0,−2c]=a(t)
28 mar 22:02
Metis: A reszte zadania potrafisz rozwiązać?

Wykładowca potem bierze do tablicy z zadań i muszę je bezwzględnie dobrze rozwiązać
28 mar 22:08
Benny: Na kiedy Ci to trzeba? Kiepsko z czasem trochę stoję, kolos jutro, a grafy jakoś nie bardzo do
mnie przemawiają
28 mar 22:10
28 mar 22:12
KKrzysiek: Fajne zadania, z jakiego skryptu?
28 mar 22:22
Metis: Właśnie nie wiem

Wiem, że z jakiegoś są, ale to lista zadań od wykładowcy.
28 mar 22:33
Jack: wiem skad sa, co prawda widze, ze niektore dane lekko zmienione.
28 mar 22:37
Jack: wejdz na gg Metis.
28 mar 22:39
KKrzysiek: Napisz i tutaj, też chciałbym wiedzieć.
28 mar 22:39
Jack: zadania z rozwiązaniami − Sierański, Kołodka, Jezierski
28 mar 22:40
KKrzysiek: Dzięki.
28 mar 22:42
Metis: Dzięki
Jack
28 mar 22:49
jc:
Zadanie 10. Wstaw do wzorów
przyspieszenie styczne = (r' r'')/(r')2 r'
przyspieszenie normalne = r'' − przyspieszenie styczne
Krzywizna = 1/R = |r' x r''| / |r'|3
28 mar 22:56
Metis: Rzecz w tym, że nie mogę korzystać z żadnych gotowych wzorów

Podchodzę do tablicy i zadanie robię od "0", wszystko muszę wyprowadzić i pokazać prowadzącemu,
że wiem skąd to się bierze i czy to rozumiem
28 mar 22:58
Adamm: to nawet dobrze
przynajmniej jesteś pewien że się nauczysz
28 mar 22:59
Metis: To nie moja ścieżka rozwoju
28 mar 23:01
jc: No liczysz:
a = r'' (bo niby co innego?)
as = k r', k = współczynnik proporcjonalności
a = as + an
an r' = 0
r'' r' = (as + an) = as r' = k (r')2
k = ...
as =
an =
|an| = (r')2 / R
R = ...
Na pewno sam dasz radę uzupełnić.
28 mar 23:04
Metis: Dzięki
jc
28 mar 23:05