całka
mmmm: Oblicz całkę ∫ epierwiastek z x dx
wykonałem pierwszą cześć przez podstawienie tzn.
t = pierwiastek z x
dt = 1/2 pierwiastek z x * dx
dx = 2 pierwiastek z x * dt
Wiem, że teraz należy wykonać to przez części, ale nie mam pojęcia jak się do tego zabrać..
28 mar 21:50
mmmm: Oblicz całkę ∫ epierwiastek z x dx wykonałem pierwszą cześć przez podstawienie tzn. t =
pierwiastek z x dt = 1/2 pierwiastek z x * dx dx = 2 pierwiastek z x * dt Wiem, że teraz
należy wykonać to przez części, ale nie mam pojęcia jak się do tego zabrać
28 mar 21:51
mmmm: e do potęgi pierwiastek z x
28 mar 21:52
Adamm: t=√x
2tdt=dx
∫2tetdt
teraz przez części
28 mar 21:53
mmmm: i będzie
u = 2t
v = et?
28 mar 21:55
kochanus_niepospolitus:
jak już to u = 2t i v' = et
28 mar 22:26
mmmm: i tego 2t liczyc pochodna jakby pierwiastek z x? czyli 2/2*pierwiastek z x?
28 mar 22:35