wykres dziedziny
kropek: jak narysować wykreś dziedzine:
x,y∊R2 : x*y>0
28 mar 21:32
Adamm: pomyśl, kiedy iloczyn dwóch liczb jest dodatni?
kiedy są tych samych znaków
czyli to jest 1 oraz 3 ćwiartka układu współrzędnych
28 mar 21:34
kropek:

dzieki , teraz już rozumiem , a co np dla takiej dziedziny
−1<x*y<1 to co narysowałem jest dobrze ?
28 mar 22:53
Adamm:

oczywiście gdy x=0 mamy prostą, jeśli x>0
jeśli x<0
naszym obszarem jest wszystko to co w środku, pomiędzy tymi hiperbolami
28 mar 22:57
kropek:

reasumująć do mojego zadania dziedziną funkcji f(x,y)=arcsin(x*y)+
√y−x
jest powyższy wykres tak ?
28 mar 23:30
Adamm:
28 mar 23:32
kropek: a cześć wspólna y>−1/x i y<1/x , nie jest tylko w ćwirtce 1 i 4 ?
28 mar 23:39
Adamm: tak, ale w drugiej i trzeciej masz część wspólną y>1/x oraz y<−1/x
28 mar 23:40
kropek:

czyli trzeba zawsze brać dwa przypadki zależne od x.
a czy ta dziedzina jest poprawna co narysowałem f(x,y)=−2arccos(y−e
x−1)+ln(x*y)
29 mar 00:03
Adamm:

−1≤y−e
x−1≤1
e
x≤y≤e
x+2
x*y>0
29 mar 00:08
kropek: dlaczego w tym przypadku nie trzeba było brać pod uwagę x<0
29 mar 00:17
Adamm: jaśniej proszę
29 mar 00:22
kropek: | | −1 | | 1 | |
w przykładzie drugim gdzie było −1<x*y<1 i potem |
| <y< |
| napisałeś że jeśli x<0 |
| | x | | x | |
to
| | −1 | | 1 | |
przechodzi w |
| >y> |
| to dlaczego ex≤y≤ex+2 gdy x<0 nie może przyjąć postać |
| | x | | x | |
| | 1 | | 1 | |
|
| ≤y≤ |
| +2 , wtedy cześć wspólna jest inna. |
| | ex | | ex | |
nie wiem może coś mi się pomieszało.
29 mar 00:32
Adamm: ponieważ gdy dzielisz przez x to nie wiesz jakiego jest znaku
tutaj jedynie dodajesz, tutaj nie ma problemów
29 mar 00:40