matematykaszkolna.pl
Arkusze zef: Jakie arkusze maturalne oprócz tych z CKE dobrze przygotują mnie do matury ? Jakie wydawnictwo ? Jeżeli ktoś coś ma to bardzo bym prosił o link z arkuszami+rozwiązania emotka
28 mar 21:27
Metis: zadania.info Pazdro Aksjomat emotka
28 mar 21:48
Jolanta: Arkusze maturalne z poprzednich lat,które są po lewej stronie
Hubert: Ja polecam rozwiązać zadania przykładowe ze strony CKE.
Omikron: Teraz matura Nowej Ery
28 mar 21:49
zef: To chyba najwyższa pora zacząć robić te arkusze
28 mar 21:57
Antonni: Zadanie nr 1 Funkcja g kazdej rzeczywistej wartosci m przyporzadkowuje liczbe miejsc zerowych funkcji f(x)= 2x+m(2−x−1) Funkcja h(m) = x1+x2 jest okreslona w zbiore tych m dla ktorych f(x) ma dwa rozne miejsca zerowe x−1 i x−2 naszkicuj wykresy funkcji g i h Zadanie nr 2 Nieskonczony ciag liczbowy bn zadany jest wzorem bn= a1+a2+a3+...+....an gdzie an= xn(x+1)1−n
 x 
Rozwiaz nierownosc limbn przy n→>

x+1 
Zadanie nr 3 Rozwqzmy 3 kule k1−wpisana w dany czworoscian foremny k2 styczna do wszystkich krawedzi tego czworoscianu k3 opisana na tym czworoscianie Sprawdz czy promin kuli k2 jest srednia geometryczna pronieni kuk k1 i k2 ( W rozwiazaniu wyprowadz wzory na dlugosci promieni tych 3 kul w zaleznosci o dlugosci r promienia okregu wpisanego w podstawe czworoscianu ) Zadanie nr 4 Jaka jest najmniejsza wartosc sumy kwadratow odleglosci punktu C(2,2) od punktow A i B nalezacych do wykresu funkcji f(x)= x2 i symetrycznych wzgledem OY Naszkicuj wykres tej sumy w zaleznosci od odcietej x punktu A(x∊R) a) w miejsce funkcji kwadratowej z zadania nr 4 rozwazmy dowolna funkcje rozniczkowalna na otwartym przedziale (a,b) A jest punktem wykresu f Punkt C nie nalezy do tego wykresu Wykaz ze jesli kwadrat odlrglosci CA osiaga minimum to prosta wyznaczona przez C i A jest prostopadla do stycznej do wykresu f w punkciw A Znajdz ten punkt A z wykresu f(x)=x2 ktory jest najblizej punktu C(6,3) Zadanie nr 5 Dany jest zbior T dwunastu kart zawierajacy po 4 asy, krole i dany a) Ustalamy trojelemntowy podzbior Z zbioru T np Z={dama pik , dama kier as kier } Losujemy jedna karte z calego zbioru T Niech A oznacza zdarzenie ze wylosowano asa. B− wylosowano karte z Z Na ile sposobow mozna usatlic zbior Z tak by zdarzenia A i B byly niezalezne b) ze zbioru T losujemy trzykrotnie ze zwracaniem po dwie karty na raz Jakie jest prawdopodobienstwo zdarzenia ze przynajmnie dwa razy otrzymano po dwa sy na raz ? Jak jest wartosc oczekiwana liczby zdarzen '' otrzymano dwa asy na raz '' w tych trzech losowaniach prosze bardzo .
28 mar 22:26
Antonni: W zadaniu nr1 jest x1 i x2 a nie x−1 i x−2 (chochlik emotka
28 mar 22:31
Alky: Em, sory, masz może wyniki do tych zadań Antonni ? emotka
29 mar 19:23
Saizou : Alky poproś tutejszych stałych bywalców o zadanka, na pewno podrzucą Ci ciekawe i dobre zadanka, które przygotują Cię do matury.
29 mar 19:28
Alky: To znaczy zadanka generalnie mam i sobie ćwicze, ale zacząłem robić te powyższe i dobrze by było chociaż wiedzieć, czy dobrze zrobiłem ^^ A co do zadań mimo, że mieć mam to jakby ktoś coś ciekawego miał to też chętnie przytulę emotka
29 mar 19:33
Antonni: tak mam nr 1 . g(m)= 0 dla m∊<0,4) =1 dla m∊(−,0)U{4} 2 dla m∊(4,) h(m)x1+x2 jest okreslona dla m∊(4,) nr 2 x∊(−,−2) nr 3 r1− promien kuli k1 r2− promien kuli k2 r3 − promien kuli k3 a dlugosc krawedzi czworoscianu To
 a6 
r1=

12 
r2= U{ap[2}}{4}
 a6 
r3=

4 
 1 3 
r=

a

⇒a= 2r3
 3 2 
 2 
To r1=

2 
r2= .... r3=.... wiec r2=..... Odp r2= r1*r2 nr4 d=d(x)= 2(x4−3x2+8) 4a) zrobie skan i poroszse Metisa(jak bedzie na forum zeby CI wyslal na forum Nr5
 1 
P(A∩B)=

12 
Takich zbiorow Z jest 112 jesli chodzi o b) to nie na w liceum teraz chyba wartosci oczekiwanej
 363 3 
ale napisze odpowiedz E(X)=

=

1331 11 
29 mar 19:48
Alky: Okej, dzięki emotka Już nawet nie rozwiązania , tylko wyniki same , ale dzięki
29 mar 20:27