Arkusze
zef: Jakie arkusze maturalne oprócz tych z CKE dobrze przygotują mnie do matury ? Jakie wydawnictwo
? Jeżeli ktoś coś ma to bardzo bym prosił o link z arkuszami+rozwiązania
28 mar 21:27
Metis: zadania.info
Pazdro
Aksjomat
28 mar 21:48
Jolanta: Arkusze maturalne z poprzednich lat,które są po lewej stronie
28 mar 21:48
Hubert: Ja polecam rozwiązać zadania przykładowe ze strony CKE.
28 mar 21:48
Omikron: Teraz matura Nowej Ery
28 mar 21:49
zef: To chyba najwyższa pora zacząć robić te arkusze
28 mar 21:57
Antonni: Zadanie nr 1
Funkcja g kazdej rzeczywistej wartosci m przyporzadkowuje liczbe miejsc zerowych funkcji
f(x)= 2
x+m(2
−x−1)
Funkcja h(m) = x
1+x
2 jest okreslona w zbiore tych m dla ktorych f(x) ma dwa rozne miejsca
zerowe x−1 i x−2
naszkicuj wykresy funkcji g i h
Zadanie nr 2
Nieskonczony ciag liczbowy b
n zadany jest wzorem
b
n= a
1+a
2+a
3+...+....a
n gdzie a
n= x
n(x+1)
1−n
| | x | |
Rozwiaz nierownosc limbn przy n→∞> |
| |
| | x+1 | |
Zadanie nr 3
Rozwqzmy 3 kule
k
1−wpisana w dany czworoscian foremny
k
2 styczna do wszystkich krawedzi tego czworoscianu
k
3 opisana na tym czworoscianie
Sprawdz czy promin kuli k
2 jest srednia geometryczna pronieni kuk k
1 i k
2
( W rozwiazaniu wyprowadz wzory na dlugosci promieni tych 3 kul w zaleznosci o dlugosci r
promienia okregu wpisanego w podstawe czworoscianu )
Zadanie nr 4
Jaka jest najmniejsza wartosc sumy kwadratow odleglosci punktu C(2,2) od punktow A i B
nalezacych do wykresu funkcji f(x)= x
2 i symetrycznych wzgledem OY
Naszkicuj wykres tej sumy w zaleznosci od odcietej x punktu A(x∊R)
a) w miejsce funkcji kwadratowej z zadania nr 4 rozwazmy dowolna funkcje rozniczkowalna na
otwartym przedziale (a,b)
A jest punktem wykresu f
Punkt C nie nalezy do tego wykresu
Wykaz ze jesli kwadrat odlrglosci CA osiaga minimum to prosta wyznaczona przez C i A jest
prostopadla do stycznej do wykresu f w punkciw A
Znajdz ten punkt A z wykresu f(x)=x
2 ktory jest najblizej punktu C(6,3)
Zadanie nr 5
Dany jest zbior T dwunastu kart zawierajacy po 4 asy, krole i dany
a) Ustalamy trojelemntowy podzbior Z zbioru T np
Z={dama pik , dama kier as kier }
Losujemy jedna karte z calego zbioru T
Niech A oznacza zdarzenie ze wylosowano asa.
B− wylosowano karte z Z
Na ile sposobow mozna usatlic zbior Z tak by zdarzenia A i B byly niezalezne
b) ze zbioru T losujemy trzykrotnie ze zwracaniem po dwie karty na raz
Jakie jest prawdopodobienstwo zdarzenia ze przynajmnie dwa razy otrzymano po dwa sy na raz ?
Jak jest wartosc oczekiwana liczby zdarzen '' otrzymano dwa asy na raz '' w tych trzech
losowaniach
prosze bardzo .
28 mar 22:26
Antonni: W zadaniu nr1 jest x
1 i x
2 a nie x−1 i x−2 (chochlik
28 mar 22:31
Alky: Em, sory, masz może wyniki do tych zadań Antonni ?
29 mar 19:23
Saizou :
Alky poproś tutejszych stałych bywalców o zadanka, na pewno podrzucą Ci ciekawe
i dobre zadanka, które przygotują Cię do matury.
29 mar 19:28
Alky: To znaczy zadanka generalnie mam i sobie ćwicze, ale zacząłem robić te powyższe i dobrze by
było chociaż wiedzieć, czy dobrze zrobiłem ^^ A co do zadań mimo, że mieć mam to jakby ktoś
coś ciekawego miał to też chętnie przytulę
29 mar 19:33
Antonni: tak mam
nr 1 .
g(m)= 0 dla m∊<0,4)
=1 dla m∊(−
∞,0)U{4}
2 dla m∊(4,
∞)
h(m)x
1+x
2 jest okreslona dla m∊(4,
∞)
nr 2
x∊(−
∞,−2)
nr 3
r
1− promien kuli k
1
r
2− promien kuli k
2
r
3 − promien kuli k
3
a dlugosc krawedzi czworoscianu
To
r
2= U{ap[2}}{4}
r
2= ....
r
3=....
wiec r
2=.....
Odp r
2=
√r1*r2
nr4
d=d(x)= 2(x
4−3x
2+8)
4a) zrobie skan i poroszse Metisa(jak bedzie na forum zeby CI wyslal na forum
Nr5
Takich zbiorow Z jest 112
jesli chodzi o b) to nie na w liceum teraz chyba wartosci oczekiwanej
| | 363 | | 3 | |
ale napisze odpowiedz E(X)= |
| = |
| |
| | 1331 | | 11 | |
29 mar 19:48
Alky: Okej, dzięki

Już nawet nie rozwiązania , tylko wyniki same , ale dzięki
29 mar 20:27