Sylffia =): Spróbuję pomóc

Nie potrafię wstawiać rysunków, więc będziesz musiał pobudzić wyobrażnię aby odtorzyć mój
rysunek wraz z oznaczeniami.
Otóz rysujesz dowolny trapez np.: górna podstawa krótsza od dolnej, prawe ramię dłuższe
niż lewe

Potem wyznaczasz sobie punkty leżące w połowie ramion - punkt A i punkt B. Punkt A niech
leży na ramieniu a ( tym krótszym). Odcinek AB jest tym b z treści zadania.
Zadanie rozwiązałam wyprowadzając zależność wektorowo.
Górną(krótszą) podstawę oznaczyłam jako c, a dolną jako d, natomiast dłuższe ramie na
którym leży punkt B oznaczyłam literką e.
1) 1/2a+c+1/2e=b
2) 1/2a+b+1/2e=d
Pierwszw równanie wstawiam do drugiego:
1/2a+1/2a+c+1/2e+1/2e=d
a+c+e=d
Z oznaczeń na rysunku pole trapezu to
P= (c+d) *0,5 h
czyli
P= (c+a+c+e)*0,5 h
P=(a +2c+e) * 0,5 h
Wracam do równania 1) ( 1/2+c+1/2e=b) i mnożę je przez dwa i otrzymuję:
P= 2b * 0.5 h= b*h
Nie wiem, czy o to chodziło ale nie potrafię wyprowadzić innej zależności może coś się da
jeszcze pomiędzy h a ramionami ale ja nie widzę nic więc zostawiam w tej postaci