ciąg art. ciąg geomeryczny, wykaż że to trójkąt równoboczny
denzel: Wyjaż, że trójkąt którego miary kątów tworzą ciąg artmetyczny a długości boków są wyrazami
ciągu geometrycznego , jest trójkątem równobocznym.
28 mar 21:01
Eta:

1/ α+α+r+α−r=180
o ⇒
α=60o
2/ z tw. kosinusów
a
2q
2=a
2+a
2q
4−2*a*aq
2*cos60
o /: a>0 i q>0
q
2=1+q
4−q
2 ⇒ q
4−2q
2+1=0 ⇒(q
2−1)
2=0 ⇒ q=1 −− ciąg stały
to boki maja równą długość "a"
zatem taki trójkąt jest równoboczny
28 mar 21:50
denzel: dzięki, mam pytanie tylko dotyczące kątu alfa − r, dlaczego minus? skoro ciąg art. to a1+
(n−1)r
28 mar 21:58
Eta:
a, a+r, a+2r
ja wolę taki zapis : a−r, a, a+r
28 mar 22:00
denzel: już to ogarnąłem

dzięki jeszcze raz za pomoc
28 mar 22:03
Eta:
Na zdrowie......
28 mar 22:05