ciąg
Michał :): W rosnącym ciągu geometrycznym (a
n) wyraz pierwszy jest równy 3 a wyraz piąty 48.Znajdź
wartość
wyrazów a
2a
3,a
4 oraz oblicz sumę kolejnych wyrazów a
11+a
12+...+a
100
Wyliczyłem sobie q które jest równe 2. Mam też a
2=6 , a
3=12,a
4=24 i teraz ta suma.
Myślę że
trzeba obliczyc sume 100 wyrazów potem sume 10 i odjać . Tylko że po podstawieniu do wzoru mam
| | 1−2100 | | 1−2100 | |
S=3* |
| =3* |
| jak do dalej zrobić ? Bo liczyć to chyba nie bardzo  |
| | 1−2 | | −1 | |
28 mar 20:59
Eta:
Kolego .... wyrazów od a11..... a100 jest 90 ( 100−11+1)=90
zatem
Odp: S90= 3*(290−1)
28 mar 21:59
Michał :): Ahh... okej dzięki

, w takie postaci można zostawić tak ?
28 mar 22:12
Eta:
tak
28 mar 22:20
Michał :): Okej dzięki wielkie
28 mar 22:22
karty do gry: Jeszcze trzeba przemnożyć S
90 przez a
11
28 mar 23:49