12 piłek, 4 losowane jednocześnie - p-stwo
popo: w pudełku znajduje się 12 piłek tenisowych. 5 z nich to piłki bez nadruku, a pozostałe z
nadrukiem firmowym. zawodnik wyciągnął losowo 4 piłki. jakie p−stwo, że wśród wyciągniętych
jest co najmniej jedna piłka bez nadruku. wynik podaj w postaci ułamka nieskracalnego.
Moje pytanie: po ustaleniu omegi ( licze 12 po 4 = 495) i co dalej? Próbowałem robić drzewko,
ale jest bardzo rozbudowane, więc czy jest ( a pewnie jest ) szybszy sposób? z góry dziękuje
za pomoc
28 mar 20:59
Mila:
5bn,7n
A− co najmniej jedna piłka jest bez nadruku
A' − wszystkie piłki są z nadrukiem
| | 35 | | 7 | | 92 | |
P(A)=1− |
| =1− |
| = |
| |
| | 495 | | 99 | | 99 | |
28 mar 21:09