Mam napisac rownanie plaszczyzny przechodzacej przez dwie proste
Twix: Mam napisac rownanie plaszczyzny przechodzacej przez proste:
| | ⎧ | x=2+t | |
| l1: | ⎨ | y=−1+2t |
|
| | ⎩ | z=1−t | |
Obliczam:
P1 = (2,−1,1)
P2=(0,0,0)
|v| = [1,2,−1]
i teraz tutaj moje pytanie − Daczego liczymy iloczyn wektorowy w tym przykladzie akurat w taki
sposob: v x P1P2 , a nie na odwrot (P1P2 x v) i od czego to zalezy?
V x P1P2 = (−1,3,5)
A(x−x0)+B(y−y0)+C(z−z0)=0
−1(x−2)+3(y+1)+5(z−1)
−x+3y+5z=0
28 mar 20:21
Twix: A w tym przykladzie:
| | ⎧ | x=2+t | |
| P=(2,−1,0) l: | ⎨ | y=−1+2t |
|
| | ⎩ | z=1−t | |
v=[1,2,−1]
P0 = (2,−1,1)
P0P = (0,0,−1)
i tutaj liczymy P0P x V a nie odwrotnie, dlaczego?
28 mar 20:23
Mila:

To jest obojętne;
Otrzymałeś równanie płaszczyzny:
−x+3y+5z=0 /*(−1)
π: x−3y−5z=0
2)
P
1P
2→ x v
→=[1,−3,−5] wektor prostopadły. do płaszczyzny π,
jest to wektor o przeciwnym kierunku do poprzedniego.
3)
Napiszmy równanie płaszczyzny: P1 = (2,−1,1)∊π
1*(x−2)−3(y+1)−5*(z−1)=0
x−2−3y−3−5z+5=0
π: x−3y−5z=0
28 mar 20:47
Mila:
W pierwszym przykładzie proste są równoległe, a w drugim?
28 mar 21:54