rozwiąż równanie ( trygonometria)
Maniekznkl: Witam mam tu równanko, które rozwiązałem, ale mam tak jakby "za dużo" rozwiązań, powinno być:
| | 7 | | 11 | |
a ja mam : x= kπ, x= |
| π+2kπ, x= |
| π+2kπ |
| | 6 | | 6 | |
oto ono
| | π | | π | |
sinx+ sin |
| = sin(x+ |
| ) |
| | 6 | | 6 | |
Mógłby mi ktoś pokazać co i jak?
28 mar 20:16
Adamm: sinx+sin(π/6)=sin(x+π/6)
sin(x/2+π/12)cos(x/2−π/12)=sin(x/2+π/12)cos(x/2+π/12)
sin(x/2+π/12)=0 lub cos(x/2−π/12)=cos(x/2+π/12)
x/2+π/12=πk lub x/2−π/12=x/2+π/12+2kπ lub x/2−π/12=−x/2−π/12+2kπ gdzie k∊ℤ (całkowite)
x=−π/6+2kπ lub x=2kπ
28 mar 20:22
Maniekznkl: a co jest złego w tym rozumowaniu :
sinx+1/2=
√3/2 sinx+ 1/2cosx
cosx= (2−
√3 )sinx +1
I teraz z jedynki trygonometycznej
podnosimy do kwadratu i za cosx wstawiamy 1−sin
2 x
Dlaczego nie moge tak zrobić?
28 mar 20:30
Kacper:
Podnoszenie do kwadratu nie jest operacją równoważną i często generuje dodatkowe błędne
rozwiązania.
28 mar 20:35
Jack: *dlatego, ze zarowno liczba ujemna jak i dodatnia podniesiona do kwadratu daje w wyniku liczbe
dodatnia.
28 mar 20:36
Maniekznkl: Dziękuje chłopaki, ale sie zmuliłem chyba za dużo matmy jak na jeden dzień, Dziękuje
28 mar 20:42
b.: jeszcze ad 20:30:
możesz tak zrobić, ale później musisz sprawdzić, czy znalezione rozwiązania są też
rozwiązaniami wyjściowego równania.
28 mar 20:54