Styczna
Asd: Dana jest prosta o równaniu y=mx+b i parabola o równaniu y2=2px. Znaleźć zależność miedzy
paramterami m b i P przy której prosta jest styczna do paraboli.
A) 2mb=p
B) b=0 i m>0
C) 2pb=m
D) mp=−1
28 mar 19:36
Janek191:
A)
28 mar 20:00
Janek191:
y = m x + b
y2 = 2p x
więc
( m x + b)2 = 2p x
m2 x2 + 2 m b x + b2 − 2p x =0
m2 x2 + ( 2 m b −2 p) x + b2 = 0
Δ = 4 m2 b2 − 8 m b p + 4 p2 − 4 m2 b2 = 4 p2 − 8 m b p = 0
4 p2 = 8 m b p / : 4 p
p = 2 m b
=======
28 mar 20:08
Asd: Dzięki
28 mar 22:25