28 mar 19:16
kochanus_niepospolitus:
| | −3 | |
x+1 = ax−2 ⇔ x(1−a) = −3 ⇔ (dla a≠1) x = |
| < 0 ⇔ 1−a > 0 |
| | 1−a | |
28 mar 19:18
Adamm:

a∊(−2;1)
28 mar 19:20
kochanus_niepospolitus:
o obu ujemnych

no to jeszcze y=x+1 < 0 −> x>1
i robimy część wspólną
28 mar 19:24
Lubięliczyć: Ok spoko, ale co z warunkiem a>−2?
Odpowiedz jest jasna wynikająca z rysunku Adama, niestety nie mogę dojść do tego warunku.
28 mar 19:32
Adamm: | | −3 | |
f(x)=g(x) ⇒ x+1=ax−2 ⇒ (a−1)x=−3 ⇒ x= |
| |
| | a−1 | |
tak jak wspomniał
kochanus, y<0 oraz x<0
| | −3 | | −3 | |
zatem |
| +1<0 oraz |
| <0 co trzeba rozwiązać |
| | a−1 | | a−1 | |
28 mar 19:45
Lubięliczyć: Dziękuję.
28 mar 19:52