Nierówności trygonometryczne
marta12: Rozwiąż nierówność dla x∊<0, 2π>:
| | π | | 3π | | 5π | | 7π | |
Doszłam do momentu, w którym wykluczamy z dziedziny x∊{ |
| , |
| , |
| , |
| }, |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
bo cos2x ≠ 0. Ale co dalej? Mnożę przez ujemne cos2x czy dodatnie? Trygonometria mi nie leży
28 mar 19:06
kochanus_niepospolitus:
| sinx+cosx | | sinx + cosx | |
| = |
| = |
| cos(2x) | | cos2x − sin2x | |
| | sinx+cosx | |
= |
| = ... |
| | (cosx − sinx)(sinx+cosx) | |
i rozwiązujesz tą nierówność
28 mar 19:09
Lubięliczyć: (sinx+cosx)(cos2x)−−> No i teraz. sinx+cosx można rozpisać ze wzoru redukcyjnego, cos2x, możemy
zapisać jako cos2x−sin2x = 2cos2x−1
Jak uda Ci się przekształcić pierwszy nawias, tak aby mieć jedną funkcje, tak jak pisałem
wcześniej ze wzoru redukcyjnego, powinnaś dać radę.
28 mar 19:14
kochanus_niepospolitus:
nie trzeba mieć jednej funkcji
przecież dojdzie do postaci, żeta nierówność jest spełniona gdy: cosx ≥ sinx
28 mar 19:16
Mila:

⇔
| sinx+cosx | |
| ≥0 i x∊D |
| (cosx−sinx)*(cosx+sinx) | |
| | π | | 3π | | 5π | | 7π | |
cosx−sinx>0 i x∊<0,2π>\{ |
| , |
| , |
| , |
| } |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
odczytuj z wykresu
28 mar 19:22
marta12: Dziękuję bardzo za pomoc!
28 mar 19:27