matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Proszę o pomoc
Janko:
Proszę o podpowiedź. Korzystając ze wzoru na różnicę kwadratów oblicz: (1−1/4)(1−1/9)(1−1/16).....(1−1/1000000)=
28 mar 18:52
kochanus_niepospolitus:
1
1
(1−
)*(1 −
)*....
2
2
3
2
28 mar 18:54
Adamm:
(2
2
−1)(3
2
−1)*...*(n
2
−1)
(1−1/2
2
)(1−1/3
2
)*...*(1−1/n
2
)=
=
2
2
*3
2
*...*n
2
∏
k=2
n
(k−1)(k+1)
(n+1)!
(n−1)!*
2
(n+1)
=
=
=
n!
2
n!
2
2n
28 mar 19:11
Adamm:
tutaj n=1000
1001
zatem wynik to
2000
28 mar 19:12
Antonni:
1
1
1
1−
=(1+
)(1−
)
n
2
n
n
28 mar 20:02