Ekstremum funkcji 2 zmiennych
Dominikaaa: Zbadaj istnienie ekstremum lokalnego funkcji f(x,y) = 2xy + y2x − 3y
Czy wyznacznik wyjdzie dwa razy = −4, czyli brak ekstremów?
28 mar 18:49
kochanus_niepospolitus:
pokaż pochodne cząstkowe
28 mar 18:53
Dominikaaa: f'xx = 0
f'xy = 2y + 2
f'yx = 2y +2
f'yy = 2x
28 mar 18:58
kochanus_niepospolitus:
okey
punkty 'podejrzane' o bycie ekstremami ?
28 mar 19:01
28 mar 19:06
Adamm: funkcja ma jedynie punkty siodłowe
28 mar 19:07
Dominikaaa: A co to za punkty siodłowe? Nie miałam tego na zajęciach
28 mar 19:08
Jack: a punkt przegięcia był?
28 mar 19:13
28 mar 19:14
Dominikaaa: Czyli nie ma ekstremów, tak?
28 mar 19:25
kochanus_niepospolitus:
nie ma
28 mar 19:26