Ciagi
Słaby: Ciąg a
n jest określony wzorem a
n =
n(n+1)(2n+1)6 dla n≥1. Wykaz, że każdy kolejny wyraz
tego ciągu jest większy od poprzedniego wyrazu o kwadrat liczby naturalnej.
Proszę o pomoc

po raz kolejny
28 mar 18:42
Słaby: Za n mam tu podstawić (n+n) ? Jako n + każdy kolejny wyraz?
28 mar 18:44
Pytający:
Musisz wykazać, że a
n+1−a
n=k
2, k∊ℕ.
| | (n+1)((n+1)+1)(2(n+1)+1) | |
an+1= |
| |
| | 6 | |
28 mar 18:55
Eta:
Mamy wykazać,że:
a
n+1−a
n =k
2 , k∊N
| | (n+1)(n+1+1)(2(n+1)+1) | | (n+1)(n+2)(2n+3) | |
an+1= |
| = |
| |
| | 6 | | 6 | |
| | (n+1)(n+2)(2n+3) | | n(n+1)(2n+1) | | (n+1)[(2n2+7n+6−2n2−n) | |
L= |
| − |
| = |
| = |
| | 6 | | 6 | | 6 | |
| | (n+1)*6(n+1) | |
= |
| = (n+1)2=k2 =P |
| | 6 | |
28 mar 19:01
Słaby: Kurde to musiałem się gdzieś w obliczeniach pomylić bo wyszło mi wyrażenie trzeciego stopnia i
już miałem to rzucić w cholerę

Dzięki za pomoc
28 mar 19:03
Benny: an= n∑k=0 k2
28 mar 19:03