kombinatoryka
jodełka: Leśniczy, majac 4 modrzewie, 3 sosny, 2 świerki i jodłę, chce posadzic rzad drzew iglastych. Na
ile roznych sposobów może uszeregowac te drzewa?
Czy ktoś mi wytluaczy dlaczego odpowiedzia nie jest 10!?
28 mar 18:14
Jerzy:
To permutacje zbioru 10 − cio elementowego. P = 10!
28 mar 18:22
Pytający:
Przykład: 2 modrzewie (m1,m2) i 1 sosna (s). Możliwe ustawienia:
m1,m2,s
m1,s,m2
m2,m1,s
s,m1,m2
m2,s,m1
s,m2,m1
Jeśli rozróżniamy drzewa tego samego gatunku, to faktycznie mamy 3! sposobów. Jeśli jednak nie
rozróżniamy drzew tego samego gatunku, to np. ustawienia m1,m2,s oraz m2,m1,s są
| | 3! | |
nierozróżnialne i sposobów ustawienia drzew jest |
| . |
| | 2! | |
| | 10! | |
Zatem w Twoim zadaniu odpowiedzią jest zapewne |
| . |
| | 4!*3!*2! | |
28 mar 18:35
jodełka: Nadaj nie rozumiem dlaczego nie 10!...
28 mar 19:17
Lubięliczyć: Modrzew to modrzew. To tak jakbyś miała dla nas to jest MODRZEW MODRZEW dla nas to zdarzenie
jest nie rozróżnialne.
28 mar 19:20
jodełka: to dalej nic nie tlumaczy.
28 mar 19:32
Mila:
(1) 5 różnych elementów : a,b,c,d, e możesz ustawić w rzędzie (szeregu) na 5! różnych
sposobów.
Masz 3 elementy takie :
□,□,◯ możesz je ustawić w rzędzie tak:
1) □,◯,□
2) ◯,□□
3) □,□,◯
Przestawienie kwadratów między sobą nie daje nowej sytuacji.
Liczymy:
(2)
Tak samo jest z drzewami, zakładamy, że , mamy do ustawienia elementy:
M,M,M,M,SSS,Ś,Ś, J
Liczba ustawień:
| 10! | | 1*2*3*4*5*6*7*8*9*10 | |
| = |
| =12 600 |
| 4!*3!*2! | | 1*2*3*4*1*2*3*2 | |
Przestawienie modrzewi między sobą nie tworzy nowej sytuacji.
Zastosowano do obliczenia permutację z powtórzeniami.
(3)
Weźmy wyraz : LOTTO
przestawiając drugą literę i piątą otrzymasz ten sam wyraz LOTTO
przestawiając trzecią i czwartą literę otrzymasz ten sam wyraz LOTTO
Ile możesz otrzymać różnych wyrazów przestawiając litery tego wyrazu?
28 mar 20:27
jodełka: W koncu zrozumialam, dziekuje @Mila
28 mar 21:28
Mila:
To cieszę się.

To daj odpowiedź na ostatnie pytanie z 20:27.
28 mar 21:37