Gubie się w obliczeniach
Mateusz Król: | | n2+1 | |
Dany jest ciąg o wzorze an= |
| . Wyznacz liczbę x tak aby ciąg (a2,a4−x,a5+x2) |
| | 2n+1 | |
był geometryczny.
28 mar 17:59
28 mar 18:01
Mateusz Król: Jak potem to postawie te liczby to sie cos mi nie wychodzi w obliczeniach
28 mar 18:02
kochanus_niepospolitus:
i rozwiązujesz to równanie z jedną niewiadomą
28 mar 18:04
Ajtek:
Rozwiąż takie coś:
(a4−x)2=a2*(a5+x2)
28 mar 18:05
Mateusz Król: To nie tak mam zrobić. Mam zrobić ze (a4−x)2=a2*a5+x2
28 mar 18:05
Mateusz Król: Tylko ja gubie się w obliczeniach.
28 mar 18:07
kochanus_niepospolitus:
a co za różnica czy zrobisz:
| | b2 | | b3 | |
( |
| )2 = |
| czy (b2)2 = b1*b3 |
| | b1 | | b1 | |
skoro oba równania przedstawiają dokładnie to samo (tylko w pierwszym b
1 ≠ 0

)
28 mar 18:07
kochanus_niepospolitus:
to pokazujesz swoje obliczenia
28 mar 18:08
Mateusz Król: To ja chce ten drugi.
28 mar 18:08
kochanus_niepospolitus:
to rób drugim ... ale jak się gubisz w obliczeniach to je tutaj napisz
a jako, że a
1 = b
1 = 1 ... to tak naprawdę oba przedstawiają to samo i są w takiej samej
postaci
28 mar 18:10
Olka i Piotrek: | | 17 | | 17 | | 26 | |
( |
| )2−2 |
| *x+x2= |
| +x2 |
| | 9 | | 9 | | 11 | |
| 289 | | 34 | | 26 | |
| − |
| x+x2− |
| −x2=0 |
| 81 | | 9 | | 11 | |
No i mi się tu redukują x
2 i nie wiem co dalej
28 mar 18:12
Ajtek:
Masz do rozwiązania proste równanie liniowe

.
28 mar 18:13
Mateusz Król: Czyli x na lewą stronę a wiadome na prawa?
28 mar 18:14
Ajtek:
Yhy
28 mar 18:15
Mateusz Król: Okey myślałem ze musi być tu delta koniecznie 😂😂😂
28 mar 18:16
Mateusz Król: | | 34 | | 26 | | 281 | |
To po redukcji będzie − |
| x= |
| − |
| |
| | 9 | | 11 | | 81 | |
28 mar 18:19
Mateusz Król: A dalej nie wiem
28 mar 18:22
kochanus_niepospolitus:
wspólny mianownik

28 mar 18:24
Mateusz Król: No fakt
28 mar 18:25
Mateusz Król: To nie wychodzi mi z odp
28 mar 18:27
kochanus_niepospolitus:
bo w liczniku (ostatni ułamek) nie masz 281

tylko 28
9
28 mar 18:28
Mateusz Król: | | 1073 | | 985 | |
Mianownik mi wyszedł zgodnynz odp a licznik nie  powinno być |
| a mam |
| |
| | 3366 | | 3366 | |
28 mar 18:28
Mateusz Król: Dzięki za znalezienie błędu
28 mar 18:29
Mateusz Król: No i wyszło mi
28 mar 18:32