Prawdopodobieństwo
Słaby: Ze zbioru ośmiu liczb naturalnych {1,2,3,4,5,6,7,8} losujemy dwie różne liczby. Oblicz
prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym, że mniejszą z wylosowanych liczb będzie
liczba 3.
Prawdopodobieństwo jest tym czego chyba nigdy nie zrozumiem

nie proszę o wyniki ale chociaż
naprowadzenie
28 mar 17:59
Słaby: Bardzo proszę o pomoc
28 mar 18:06
kochanus_niepospolitus:
skoro nie rozumiesz, to wypisz sobie WSZYSTKIE sprzyjające zdarzenia (pary liczb):
(3,4) , (3,5) , (3,6) , (3,7) , (3,8)
więc #A = 5
a ile będzie #Ω =
28 mar 18:06
Słaby: Ω=64?
28 mar 18:08
kochanus_niepospolitus:
nie ... masz napisane 'dwie RÓŻNE'
28 mar 18:09
kochanus_niepospolitus:
jak również 'kolejność losowania nie ma znaczenia'
28 mar 18:09
Słaby: Czyli nie mogą być np dwie ósemki, jeśli dobrze teraz zrozumiałem to musi być Ω=8*7=56 ?
28 mar 18:12
Słaby: To P(A)= 556
28 mar 18:17
Słaby: Dzięki za pomoc

może kiedyś to ogarnę
28 mar 18:18
Mila:
Nie.
W |Ω| uwzględniłeś kolejność:
zatem |A|=10
28 mar 18:20
kochanus_niepospolitus:
Słaby ... są dwie 'szkoły' prawdopodobieństwa:
1) zwracasz uwagę na to czy istotna jest kolejność losowania, czy też nie
2) nie zwracasz na to uwagi i wiesz o tym (odpowiednio uwzględniając to przy wyliczaniu #A)
Ja Ci podałem #A tak, że nie jest uwzględniona kolejność losowania (bez różnicy czy wylosowałeś
3 a później 5, czy też na odwrót ... para liczba {3,5} występuje tylko oraz)
więc Ω też nie może uwzględniać kolejności losowania
28 mar 18:27
Słaby: To każdą kolejność mam brać pod uwagę ? Jak jest (3,4) to (4,3) też musi być z tego wychodzi
28 mar 18:28
Słaby: Ahhh już rozumiem, dzięki wielkie za wytłumaczenie
28 mar 18:29
kochanus_niepospolitus:
I teraz popatrz ... moje rozwiązanie było z 1 szkoły (chociaż sam jej nie lubiłem).
Eta zrobiła natomiast rozwiązanie z 2 szkoły (którą ja również reflektowałem).
Wynik wyjdzie taki sam ... różnicą będą moce zbiorów (A i Ω).
28 mar 18:34
Słaby: Jeśli dobrze zrozumiałem to z twojej szkoły moc zbioru Ω=28 ?
28 mar 18:36
kochanus_niepospolitus:
| | 8*7 | |
tak jest ... bo masz: |
| = 28 |
| | 2 | |
28 mar 18:37
Słaby: Ok już rozumiem

dzięki po raz kolejny
28 mar 18:38