całka przez czesci
mmmm: ∫ lnx / pierwiastek trzeciego stopnia z "x" dx
28 mar 17:56
kochanus_niepospolitus:
skoro masz lnx w całce to jak nic trza robić ... przez części
28 mar 17:57
mmmm: wiem, tylko zatrzymałem sie w tym momencie: 3/2x2/3 lnx − 3/2 ∫ x2/3 * 1/xdx
28 mar 17:59
kochanus_niepospolitus:
| x2 | | 1 | | 1 | | x2 | | 1 | |
| * |
| = |
| * |
| = |
| x |
| 3 | | x | | 3 | | x | | 3 | |
28 mar 18:09
mmmm: czyli potem = 2/3 lnx − 3/2 ∫ 1/3xdx tak?
28 mar 18:20
kochanus_niepospolitus:
to 1/3 przed całkę
28 mar 18:23
kochanus_niepospolitus:
u =

v =

to u*v =

(patrz na pierwsze swoje wyrażenie)
28 mar 18:23
mmmm: czyli 2/3x3/2lnx − 1/2∫xdx czyli 2/3x3/2lnx − 1/4x*2 + C ?
28 mar 18:29
kochanus_niepospolitus:
jezu ... człowieku ... naucz się to zapisywać w postaci ułamka albo używaj nawiasów bo za
cholerę nie wiadomo co oznacza ten szlaczek:
| | 2 | | 3 | | 2 | 3 | |
2/3x3/2 czy to jest: |
| x |
| czy też |
|
| ... czy też coś innego (co zapewne |
| | 3 | | 2 | | 3x | 2 | |
właśnie oznacza)
28 mar 18:32
kochanus_niepospolitus:
ale i tak ... całka źle policzona:
u' =

v =

i pisz krok po kroku
28 mar 18:33
mmmm: (2/3)x3/2 ln x − 1/2 ∫ xdx czyli (2/3)x3/2 lnx − (1/4)x2 + C
28 mar 18:35
mmmm: u' = 2x + 2 v = −cosx
28 mar 18:35
kochanus_niepospolitus:
v =
28 mar 18:36
mmmm: sin x
28 mar 18:48
kochanus_niepospolitus:
że co ?
| | 1 | |
v' = |
| ... to ile wynosi v  |
| | 3√x | |
28 mar 18:56
mmmm: sory, nie na ten przykład spojrzałem..
u = ln x
u' = 1/x
v' = x−1/3
v = (3/2)x2/3
28 mar 19:04
kochanus_niepospolitus:
to teraz spójrz co miałeś wcześniej
28 mar 19:06
kochanus_niepospolitus:
| | x2 | |
i teraz zobacz dlaczego jak przyjąłem że x2/3 to jest |
| |
| | 3 | |
a nie jak chciałeś x
(2/3)
tak trudno PORZĄDNIE zapisać obliczenia?
28 mar 19:07
mmmm: ok rozumiem, to jakby to dalej wyglądało?
28 mar 19:13